- Views: 34
Tema Zilei Pământului în 2024 – ”Planeta versus Plasticul”
Angajamentul este de a pune capăt materialelor plastice de dragul sănătății umane și planetare, cerând o reducere cu 60% a producției de TOATE materialele plastice până în 2040.
Ce este Ziua Pământului? Cum s-a ajuns aici?
Cum sărbătorim Ziua Pământului?
Planeta Pământ este parte integrantă a propriei sănătăți și fericiri! Planeta natală trebuie să fie un loc mai bun de trăit.
Câte țări sărbătoresc Ziua Pământului? - 193 de țări. Organizată pentru prima dată pe 22 aprilie 1970, sărbătoarea Ziua Pământului include acum o gamă largă de evenimente coordonate la nivel global de multe țări, inclusiv 1 miliard de oameni. Anul 2025 va fi cea de-a 55-a aniversare a Zilei Pământului.
Și să nu uităm, Natura este parte din familia noastră, să conștientizăm nevoia de a inversa pierderea biodiversității, precum și asumarea unui rol activ în acest proces. Natura este esențială pentru a ne asigura un viitor sănătos și sustenabil. De la aerul pe care îl respirăm, la apa pe care o bem și hrana pe care o consumăm, natura ne oferă esența vieții. Pentru a putea supraviețui și prospera – trebuie să acționăm acum pentru natura de pe Pământ! Noi oamenii, trebuie să fim aministratori ai naturii, plantelor și solurilor noastre și că responsabilitatea individuală este a fiecăruia dintre noi. Planeta noastră are nevoie de ajutorul nostru pentru a prospera!
În fiecare an, ziua de 22 aprilie sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Combodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al Planetei noastre.
După cum am relatat tema Zilei Pământului în 2024 este – “Planeta versus Plasticul”.
Producția globală de materiale plastice s-a dublat de la începutul secolului, la aproape 400 de milioane de tone metrice pe an în 2021. În timp ce durata medie de viață a produselor din plastic este de aproximativ 10 ani, descompunerea materialelor plastice poate dura până la 500 de ani, în funcție de compoziția și eliminarea lor.
Și în Republica Moldova doar în anul 2022 la nivel național au fost importate peste 97 mii tone de produse din plastic. Din totalul de deșeuri de plastic generate în țară doar o mică parte este reciclată. Conform studiului A.O. ”Verde e Moldova” în parteneriat cu A.O. ”Centrul de instruire și consultanță E-CIRCULAR” și cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, în anul 2023, 82% de plastic a fost importată și doar 18% a revinit exportului. Din totalul de deșeuri de plastic generate în țară doar o mică parte este reciclată – aprox. 3%. Majoritatea deșeurilor ajung, de rând cu multe altele la gropile de gunoi sau în mediul înconjurător, prezentând un impact major pentru sănătatea cetățenilor și pentru ecosisteme.
Ținând cont de sloganul Zilei Pământului din 2024 - una dintre cele mai bune modalități de a vă conecta la sărbătorirea Zilei Pământului în acest an este prin curățare. Mergeți la o plimbare cu un sac pentru gunoi și ajutați la curățarea oricărui plastic pe care îl găsiți. Poate cunoașteți un teren poluat cu plastic de prin apropiere sau o zonă de drenaj care este poluată cu gunoi? Văzând ce se face, veți începe să vă dați seama că plasticul aruncat peste tot pătrunde în fiecare aspect al vieții noastre. Dar, pe măsură ce lumea va conștientiza că se poate de trăit și fără plastic, ne vom dea seama, cât de ușor este să renunțăm la plastic, și să nu uităm să sirtăm plasticul pentru a fi reciclat!
Cu respect, dr., conf. cerc., A. Tărîță