- Vizualizări: 30
Conducerea Institutului de Ecologie și Geografie al USM, împreună cu șefii de laborator și reprezentanți ai domeniului de cerecatre din cadrul institutului, au avut, la 14 septembrie 2023, o ședință de lucru cu Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, la care au participat secretarul general Petru Tataru și șefi de direcții și servicii din cadrul Ministerului.
Agenda ședinței a inclus multiple subiecte de actualitate care au vizat aspecte privind colaborarea dintre Ministerul Mediului și mediul științific pe subiecte de interes comun, examinarea unor noi teme de cercetare pentru următoarea perioada de suport financiar, oferit de Ministerul Educației și Cercetării (2024-2028) etc.
Directorul Institutului de Ecologie și Geografie, dr., conf. univ., Iurie Bejan, a propus câteva direcții de cercetare, care au fost discutate în prealabil cu șefii de direcții din cadrul Ministerului Mediului – evaluarea resurselor agroclimatice, cartarea habitatelor și armonizarea Directivei Habitatelor în Republica Moldova, evaluarea stării resurselor pedologice și promovarea Legii Solului, cartarea peisajelor și promovarea Legii Peisajelor, studiul râurilor mici de pe teritoriul republicii etc.
Reprezentanții Ministerul Mediului au propus și ei cercetătorilor noi teme de cercetare, care să contribuie implicit la elaborarea politicilor de stat în domeniu. Acestea au fost punctate de ministrul Iordanca-Rodica Iordanov și includ temele: sol, subsol, biodiversitate, schimbări climatice, aer, ape, cercetare integrată și altele. Cercetătorii au manifestat interes pentru participarea la evaluarea adecvată a ariilor naturale protejate de stat. Ministerul Mediului elaborează o listă a ariilor protejate, pe care o va adopta printr-o hotărâre de Guvern. Totodată, s-a menționat că un aspect sensibil rămâne a fi delimitarea ariilor naturale.
De asemenea, au fost propuse teme legate de diferite specii de vietăți, respectiv de cercetare a habitatelor. În acest sens, ministrul Mediului a subliniat că se impune elaborarea unei clasificări a habitatelor, după modelul colegilor din România. De asemenea, a precizat oficialul, este necesar a se finaliza lucrul asupra revizuirii Cărții Roșii, noua variantă a Cărții urmând a conține și un set de recomandări tehnico-practice, de soluții concrete de prezervare, pe fiecare specie. Demnitarul a făcut și un apel către savanți de a oferi Ministerului rezultatele cercetătorilor cu impact aplicativ, care pot fi utilizate în contextul schimbărilor climatice și altor provocări de mediu care se produc mai ales în ultima perioadă.
Doctor în biologie, Angela Lozan, a menționat în intervenția sa implicarea cercetătorilor științifici în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Cercetătoarea a accentuat necesitatea unei abordări științifice, ecosistemice în plantarea de păduri și, în primul rând, plantarea unor specii care s-ar adapta la schimbările climatice, astefl încât să fie asigurată durabilitatea pădurilor.
La finele întrevederii, părțile au convenit asupra faptului ca specialiștii de la Ministerul Mediului să transmită Institutului de Ecologie și Geografie, în perioada ce urmează, toate temele de interes, prezente în documentele de politici și elaborate de instituția publică, la care ar putea contribui cercetătorii din domeniul vizat.
Eugenia TOFAN,
Șef Secție promovare și protecția rezultatelor științifice,
Departamentul Cercetare și Inovare, USM