22 mai – Ziua Internațională a Biodiversității

22.05.2024


Biodiversitatea – responsabilitatea tuturor...

 

 Începând cu anul 2000, în data de 22 mai se marchează evenimentul   Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

             Tema Zilei Internaționale pentru Biodiversitate 2024, este “Fii parte a planului",  un apel la acțiune pentru toate părțile interesate pentru a opri și inversa pierderea biodiversității prin sprijinirea punerii în aplicare a Cadrului Global pentru Biodiversitate Kunming-Montreal, denumit și Planul pentru biodiversitate.

Una dintre cele mai valoroase bogăţii ale umanităţii este biodiversitatea Terrei, care descrie în mod colectiv miliardele de organisme vii unice ce trăiesc pe Pământ, precum și interacțiunea dintre ele. Biodiversitatea are valoare economică, socială, culturală și estetică. Ea este esențială pentru dezvoltarea naturală a tuturor ecosistemelor de pe planetă, pentru  adaptabilitatea biosferei la condițiile schimbătoare de mediu și extrem de necesară pentru bunăstarea și sănătatea ființelor umane.  

Termenul de biodiversitate a apărut relativ recent, în anii ’70. Părintele biodiversității este considerat biologul și naturalistul american Edward O. Wilson care, fiind implicat activ în conservarea globală a biodiversității, a promovat cercetarea în domeniu și a înaintat pentru prima dată ideea diversității biologice. Acest concept a luat amploare odată cu semnarea Convenției privind diversitatea biologică la Summit-ul Pământului de la Rio din 1992, unde a fost definit termenul de biodiversitate și s-a stabilit faptul că guvernele și companiile responsabile de daune asupra mediului înconjurător să-și asume responsabilitatea pentru acestea prin acțiuni concrete de remediere și protecție a mediului.

Bodiversitatea este patrimoniul natural pe care generațiile din prezent o lasă moștenire generațiilor viitoare. Prin urmare, fiecare actor economic este responsabil din punct de vedere etic și moral pentru protejarea acesteia. Astăzi, activitățile umane reprezintă principalul factor în degradarea biodiversității, prefigurând un nou val de extincție a speciilor. Aceste manifestări au încurajat comunitatea internațională să încerce să remedieze acest lucru prin diverse acțiuni îndreptate spre conservarea speciilor de plante și animale periclitate.

Graţie condiţiilor ecologice cu diverşi indici de temperatură, umiditate, reacţie a solului determinate de amplasarea geografică a Republicii Moldova, flora şi fauna ţării noastre se caracterizează printr-o vastă diversitate taxonomică, care include peste 5 500 specii de plante şi circa 14 800 specii de animale.  

În prezent, Republica Moldova se confruntă cu mai multe provocări de mediu legate de schimbările climatice, de consumul și producția excesivă, de diferite forme de poluare. Acestea își pun amprenta asupra florei și faunei, astfel 427 specii (108 de plante și 119 de animale), fiind amenințate cu dispariția, se regăsesc în cartea Roșie a Republicii Moldova. Necesitatea întreprinderii acțiunilor pentru conservarea, protejarea și restabilirea ecosistemelor și a speciilor de plante, fungi și animale rare, amenințate cu dispariția, este stipulată într-o serie de convenții și acorduri internaționale la care Republica Moldova este parte, dar și în legislația națională: Legea privind protecția mediului înconjurător (1993), Legea regnului animal (1995), Legea regnului vegetal (2007), Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat (1998) etc. Conform estimărilor științifice, extinderea reţelei de arii naturale protejate până la 10% din teritoriu poate asigura protecţia a circa 50% din totalul de specii care reflectă diversitatea biologică a ecosistemelor naturale, acesta fiind unul din obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. La cercetarea stării de protecție  a diversității biologice în ecosistemele naturale contribuie și Institutul de Ecologie și Geografie al USM prin activitățile științifice din cadrul proiectului instituțional.

Biodiversitatea are valoare intrinsecă deoarece este dovada vie a milioanelor de ani de evoluție, încercări și erori și a sutelor de vieți care au existat. Tocmai de aceea, biodiversitatea este responsabilitatea tuturor, iar prin adoptarea modului de consum durabil și ecologic, putem contribui cu toții la protejarea biodiversității.

 

Surse bibliografice:  

https://www.un.org/en/conferences/environment 

https://www.cbd.int 

https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=134582&lang=ro  

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT

 

Cu respect, dr., cerc. șt. coord.

Nina Liogchii

 

Categorie:
Cuvinte-cheie: