În 29 mai sărbătorim Ziua Fluviului Nistru

29.05.2022

În fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai, conform Hotărârii Parlamentului nr. 116 din 22.05.2008, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Nistrului, acest eveniment accentuând importanța acestei artere fluviale.

Bazinul fl. Nistrului este situat pe teritoriul a două țări: Ucraina şi R. Moldova. Fluviul Nistru, cu izvorul în munții Carpați, are o lungime totală de 1350 km și este cea mai importantă arteră acvatică a țării, pe teritoriul căreia lungimea cursului de apă (Naslavcea–Palanca) constituie 636 km., iar debitul mediu multianual reprezintă circa 303 m3/s. Fluviul Nistru are un rol primordial în aprovizionarea cu apă potabilă a populației și în asigurarea cu apă a agriculturii și industriei pentru Republica Moldova.

Bazinul fluviului Nistru este caracterizat printr-o biodiversitate bogată, care determină existența unor zone umede de importanță internațională, protejate de legislația națională și internațională, inclusiv prin Convenția Ramsar asupra zonelor umede de importanță internațională. 

Fluviul Nistru este cea mai importantă și utilizată resursă de apă și adesea este supus riscurilor de poluare, de aceea este responsabilitatea noastră să-l protejăm și să-i asigurăm o gestionarea durabilă!

Categorie:
Cuvinte-cheie: