- Vizualizări: 50
Directorul Institutului de Ecologie și Geografie al USM, dr Iurie Bejan a participat, la 28 septembrie 2023, la ceremonia de inaugurare a Stației Meteorologice în Parcul Național Orhei.
La ceremonie au participat directorul adjunct interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dl Mihail Grigoraș, directorul adjunct al Parcului Național Orhei, dl Vladislav Gratii, dna Nadejda Chilari, coordonator de program PNUD Moldova, precum și alți reprezentanți ai Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Agenției „Moldisilva” și mediului academic.
Conducătorii instituțiilor prezente la eveniment au menționat în alocuțiunile sale despre importanța inițiativei și valoarea Stației din punct de vedere al aplicabilității practice, dar și al aspectului instructiv-didactic, în context, inițiativa părților fiind apreciată drept un exemplu semnificativ și demn de urmat și pentru alte domenii.
Directorul Institutului de Ecologie și Geografie al USM, dr. Iurie Bejan a menționat că instalarea stației meteorologice va permite de a monităriză mai bine impactul condițiilor climatice asupra stării vegetației forestiere. În acest context, a specificat dr. Bejan, Institutul de Ecologie și Geografie utilizează un șir de indicatori bio-climatici. „Cunoscând tendința înregistrată privind modificarea valorilor înregistrate ale temperaturii și precipitațiilor, Institutul poate veni cu propuneri privind adaptarea amenajamentelor silvice”, a punctat directorul IEG al USM.
Stația meteorologică automatizată urmează a fi conectată la Sistemul Informatic Meteorologic Național, iar datele observate (temperatura aerului și a solului, umiditatea, cantitatea și intensitatea precipitațiilor) se vor transmite la centru, în mod automat, la fiecare 10 minute.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat dispune de un sistem unic de observații, raportate la standardele şi normele Organizaţiei Meteorologice Mondiale, fondul național al datelor meteo-climatice, hidrologice şi este, în prezent, singura sursă care oferă prognoze și avertizări privind fenomenele meteorologice periculoase pe teritoriul ţării.
În scopul corespunderii standardelor internaționale, în cadrul instituției se întreprind măsuri pentru dezvoltarea, optimizarea şi modernizarea în continuare a reţelei de observații meteorologice, hidrologice, agrometeorologice cu suportul financiar al Guvernului Republicii Moldova, precum și al partenerilor de dezvoltare.
Eugenia TOFAN, Șef Secție,
Departamentul Cercetare și Inovare, USM