- Vizualizări: 136
Ziua Mondială a Mediului are loc pe 5 iunie în fiecare an. Nu este o sărbătoare legală, este o zi de conștientizare a problemelor mediului înconjurător, condusă de Organizația Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Uneori se mai numește neoficial și „Eco Day” sau „Ziua Mediului”. Scopul Zilei Mediului este de a sensibiliza publicul cu privire la mediu și la problemele specifice de mediu. Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în anul 1972, dar s-a sărbătorit pentru prima dată în 1974, ceea ce arată că îngrijorarea cu privire la mediu datează de cel puțin câteva decenii.
Aceasă Zi este sărbătorită de milioane de oameni din întreaga lume, iar Ziua se concentrează pe preocupările legate de mediu, de la poluare la încălzirea globală și producția durabilă de alimente până la protecția florei și faunei sălbatice.
În acest an, accentul este pus pe „Combaterea poluării cu plastic”. Genericul Zilei Mondiale a Mediului 2023 în Republica Moldova, anunțat de către Ministerul Mediului, este „Mai puțin plastic, mai multă biodiversitate”.
Protecția mediului este o problemă de o importanță globală. Măsurile pe care le iau Guvernele, instituțiile, asociațiile, ONG de mediu, dar, în ultimul timp și unele întreprinderi pentru a combate poluarea mediului sunt, de fapt consecința poluării componentelor de mediu la scară locală, regională, mondială de o perioadă bună de timp.
Tema Zilei Mondiale a Mediului din 5 iunie 2023 se va concentra pe soluții la poluarea, în special cu plastic. Lumea este inundată de plastic. Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, dintre care jumătate sunt concepute pentru a fi utilizate o singură dată. Dintre acestea, mai puțin de 10 la sută sunt reciclate. Se estimează că 19-23 de milioane de tone ajung în lacuri, râuri, mări și oceane. Astăzi, plasticul ne înfundă depozitele de deșeuri, se varsă în ocean și este ars în fum toxic, ceea ce îl face una dintre cele mai grave amenințări la adresa planetei. Nu numai atât, ceea ce este mai puțin cunoscut este și faptul că microplasticul mai „trece” și în alimentele în care sunt ambalate pe care le consumăm, în apa pe care o bem și chiar în aerul pe care îl respirăm.
Multe produse din plastic conțin aditivi periculoși, care pot prezenta o amenințare pentru sănătatea noastră. Vestea bună este faptul că noi cunoaștem aceste probleme, vestea proastă este că încă nu am conștientizat consecințele și efectul nociv de durată a acestora. Fapt care subliniază importanța acestei acțiuni de mobilizare a țărilor lumii de Ziua Mondială a Mediului din 5 iunie 2023 .
Ziua Mondială a Mediului 2023 îndeamnă locuitorii Terrei să se învețe a utiliza materialele cu impact asupra mediului într-un mod mai durabil, oferind speranța că, într-o zi, poluarea mediului, în special cu plastic va fi istorie.
Poluarea cu plastic și efectele sale negative asupra sănătății, economiei și mediului nu mai pot fi ignorate. Sunt necesare măsuri urgente. În același timp, avem nevoie de soluții realiste, eficiente și robuste. Este necesar, în general, să ne angajăm pe deplin la reducerea producției și consumului de plastic de unică folosință, care poate și trebuie înlocuit cu alternative „prietenoase mediului”.
Cum poate fi sărbătorită Ziua Mondială a Mediului?
În mai multe țări, evenimentul anual – Ziua Mondială a Mediului are drept scop sporirea atenției politice și a activităților de îmbunătățire a calității mediului. Ziua de 5 iunie este sărbătorită în mod diferit pe tot globul. Celebrarea implică mai multe activități, cum ar fi concerte, diverse concursuri, mitinguri stradale, plantarea copacilor și printre multe altele activități de salubrizare.
Dr., conf. cerc. Anatol Tărîță,
Șef laborator Ecosisteme naturale și Antropizate
Institutul de Ecologie și Geografie al USM